Amerika Birleşik Devletleri’nde okuyup mezun olduysanız, iş imkanları sayesinde Amerika’da yaşamaya devam edebilirsiniz. Teknolojiden tekstile, bilimden sanata birçok önemli alanda dünya öncülüğü yapan markalar Amerika’da bulunduğu için kariyer hayatına Amerika’da adım atmak öğrenciler için doğru bir kariyer başlangıcı olacaktır.
Bu yazımızda, Amerika çalışma vizesi nasıl alınır ve çalışma vizesi hakkında bilmeniz gerekenleri derledik. Siz de ABD çalışma vizeleri ve başvuru süreçleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okuyarak mezuniyet sonrası Amerika’da iş hayatına nasıl atılabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Amerika Çalışma Vizesi Nedir?
Amerika çalışma vizesi, yabancı uyruklu kişilerin ABD’de çalışabilmesi için verilen vizelerdir. Amerika, yabancılara birden çok çalışma vizesi çeşidiyle kişilerin uzmanlıkları, nitelikleri, Amerika’da yaşama süresi ve statüsü gibi nedenlere göre seçenekler sunar.
Amerika çalışma vizeleri, göçmen ve göçmen olmayan vizeler olarak ikiye ayrılır. Böylelikle Amerika’da ne kadar süreliğine yaşamak isteğinize göre seçim yaparak başvuruda bulunabilirsiniz.
H1B, O1 gibi birçok farklı vize türlerine her yıl milyonlarca kişi başvurmaktadır. Ayrıca iş ve Green Card elde etme imkanı sunan EB-3 vizesi de bu noktada öğrencilikten sonra tercih edilebilecek seçeneklerden birisidir.
Çalışma vizesi sayesinde Amerika’da yaşayabilir, çalışabilir, eşinize ve çocuklarınıza sponsor olarak onların da sizinle yaşamasını, hatta uygunluklarına göre çalışıp eğitim almalarını sağlayabilirsiniz.
Amerika Çalışma Vizesi Türleri Nelerdir?
Çalışan kişinin mesleğine, tecrübesine, uzmanlığına, eğitim durumuna ve Amerika’da ne kadar süre bulunacağına göre farklı vize seçenekleri vardır. Size en uygun vizeyi seçerek başvuruda bulunmanız onay alma şansınızı artırır.
Göçmen vizeleri, Amerika’da daimi oturum ve çalışma izni sağlarken, göçmen olmayan vizelerde size verilen süre dolunca ABD’den ayrılmanız şart koşulur.
Mezuniyet sonrasında kullanabileceğiniz Amerika çalışma vizesi türlerinden bazıları şunlardır:
H1B Çalışma Vizesi
Mezuniyet sonrasında H1B çalışma vizesi almak için öncelikle sizinle çalışmayı kabuleden bir sponsor bulmanız gerekmektedir.
İş görüşmesine başlamadan önce ülkede F1 öğrenci vizesi ile bulunduğunuzu öncelikle belirtmenizi tavsiye ederiz. Göçmen olarak ülkede bulunan kişilerle çalışmak isteyen işverenlerin tamamlaması gereken pek çok süreç ve belge bulunmaktadır. Bu nedenle her işveren sizi istihdam etme konusuna sıcak bakmayabilir.
H1B vizesi Amerika’da 3 yıl boyunca sponsorunuz için çalışma imkanı sunar. Ülkede kalış süreniz bitmeye yaklaştığında süre uzatma başvurusu ile vizenizi 3 yıl uzatabilirsiniz.
Çalışma vizelerinin avantajlı noktalarından birisi, sponsorunuzun PERM ve Çalışma Sertifikası süreçlerinden geçmesi gerekliliğidir. Bu sayede kendi mesleğinizdeki diğer kişilerden ya da asgari ücretten daha düşük bir ücret ile çalıştıramazsınız. Ayrıca eğitim gördüğünüz alanda bir meslekte istihdam ediliyor olmalısınız.
Daha fazla bilgi için: H1B Vizesi Nedir?
EB-3 Green Card Programı
EB3 vizesi, aslında Green Card programı olan ve Amerika’da daimi oturum elde edebileceğiniz bir göçmenlik türüdür. Programın başlıca şartı olarak ABD’deki bir işverenin sizi işe almak üzere sponsor olması gerekir. Programa profesyonel, nitelikli ve niteliksiz çalışanlar başvurabilir.
Amerika’da kendinize yerleşik hayat kurmak istiyorsanız, EB3 vizesiyle daimi olarak burada yaşayabilir, ilk işvereninizle bir yıl çalıştıktan sonra istediğiniz eyalette ve şirkette çalışabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için: EB3 Vizesi Nedir?
O1 Olağanüstü Yetenek Vizesi
O1 vizesi bilim, sanat, eğitim ve spor gibi dallarda yetenekli olan kişiler için hazırlanmış bir vize türüdür. O1 vizesine başvurmak isteyen kişilerin, kendi alanında olağanüstü yetenek sergilemiş olması gerekir.
O1 statüsüne geçiş yaptığınızda ilk olarak 3 yıla kadar kalış süresi elde edebilirsiniz ve ihtiyaç halinde her biri 1 yıl olmak üzere uzatılabilir..
O1 vizesi yetenek ve beceri gerektiren bir vize türü olduğu için diğer vizelere kıyasla şartlarını karşılamak zorlayıcı olabilir. Bu nedenle iyi bir ön araştırma yapmalısınız.
Daha fazla bilgi için: O1 Vizesi Nedir?
F1 Öğrenci Vizesi ile Çalışma Şansı
Bu vize türlerinin yanı sıra, F1 öğrenci vizesi sayesinde 1 yıllık çalışma izni alabilirsiniz. Bu izinden faydalanmak için, İsteğe Bağlı Uygulamalı Eğitim (Optional Practical Training/OPT) programına katılmalısınız. Tıp, Teknoloji, Matematik, Mühendislik bölümleri öğrencileri, 2 yıl ek süreli çalışma izni alabilir.
Ayrıca bakınız: Amerika’da Öğrenci Olarak Çalışmak
Amerika Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Çalışma vizesi alabilmek için öncelikle işvereniniz ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi’ne (USCIS) I-219 formu ile başvuruda bulunmalıdır. Dilekçe formu I-219 onaylandıktan sonra, F1 öğrenci vizesinden Amerika çalışma vizesine geçmek için gerekli ücret ödenerek başvuru yapılır.
Amerika’da kalış süreniz, mesleğiniz ve tecrübenize göre, EB3 veya H1B gibi çalışma vizelerine başvururken izlemeniz gereken adımlar şunlardır:
- Sizinle çalışmaya hazır bir sponsor bulunur.
- Sponsorunuz H1B için sizin adınıza başvuruyu başlatır.
- Başvuru için gerekli belgeler elde edilir.
- Amerika çalışma vizesi için gerekli ücretler ödenir.
- I-129 Göçmen Olmayan Çalışan formu ile Statü Değişikliği başvurusu yapılır.
- USCIS merkezinde mülakata katılım sağlanır.
Mülakatı, genellikle vizenizin onaylanması için gerekli son adımdır. Ancak bazı durumlarda, yetkililer sizden ek belge isteyebilir. Böyle bir durumda bir an önce gerekli belgeleri teslim etmelisiniz.
Mülakat sonrası yetkililer size vizenizin onay veya ret konusunda yazılı bilgilendirme yapar. Onaylanan vizeler, posta yoluyla size teslim edilir. Ret almanız durumunda Amerika çalışma vizesi için gerekli ücret size geri iade edilmez.
Amerika Çalışma Vizesi için Gereken Şartlar Nelerdir?
Amerika çalışma vizesi için gereken şartlar, başvuruda bulunacağınız vize türüne göre değişiklik gösterir. Peki Amerika’da çalışmak için ne gerekli? Örneğin O1 vizesi için spor, sanat, müzik gibi alanlarda olağanüstü yetenek sergilemiş olmanız gerekirken, H1B vizesinde yüksek öğrenim gerektiren bir meslekte çalışmanız beklenir.
Bir Green Card türü olmasına karşın sıklıkla vize olarak ifade edilen EB3 vizesi, Amerika’da daimi olarak yaşayıp çalışmanızı sağlayan vize türü olarak, göçmen olmayan vize türlerine göre avantaj sağlar.
Çalışma vizelerinde, işvereninizin size asgari ücretin altında ödeme yapması mümkün değildir. Her vizenin süresi mesleğe ve vize türüne göre farklılık göstererek, uzatılma süresi de değişkendir.
OPT Nedir?
İsteğe Bağlı Uygulamalı Eğitim (Optional Practical Training/OPT), USCIS’in F-1 statüsüne sahip lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamış veya tamamlamakta olan öğrencilere, bir akademik yıl boyunca çalışmalarına izin verdiği bir dönemdir.
Uygulamalı eğitim almaya yönelik öğrenci vizesi ile her yıl binlerce öğrenciye çalışma izni verilir. Halihazırda bir ABD üniversitesine kayıtlı olan yabancı uyruklu öğrenciler, Müfredat Uygulamalı Eğitim yoluyla tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışma izni alabilirler.
F1 öğrenci vizesi ile Amerika’ya geldikten sonra pek çok kişi uygulamalı eğitim programları ile ülkede kalma süresini uzatmaktadır. Örneğin 2021’de, on yıl öncesine göre %105 artışla 115.651 öğrenciye çalışma izni verilmişti. 2022’de ise 171.635 OPT istihdamı sağlandı.
OPT Başvurusu Nasıl Yapılır?
OPT’ye başvurmak için yabancı bir öğrencinin yetkili okul görevlisinin (DSO), Form I-20 yani Göçmen Olmayan Öğrenci Statüsü için Uygunluk Belgesi’ni onaylaması gerekir. Daha sonra öğrenci I-765 formu olan İstihdam İzni Başvurusu doldurmalıdır. Form ücreti 410 dolardır. OPT başvuru onayı ve iş başlangıç tarihi almak üç ile beş ay arası sürer.
Amerika’da Çalışma Koşulları Nelerdir?
Amerika’da çalışma koşulları, işveren firmaya göre değişiklik gösterebilir. ABD’de tipik bir çalışma rutini, haftada 40 saat, sabah 9 ile akşam 5 arası olarak bahsedilebilir. Ancak, yaptığınız meslek, çalıştığınız şirket, hatta eyalete göre farklı maaş, sigorta, çalışma saatleri ve koşulları ile karşılaşabilirsiniz.
Amerika’da Nasıl İş Bulabilirim?
Amerika’da iş bulmanıza yarayacak bazı unsurlar şunlardır:
- İyi bir GPA’e sahip olmak ve okul hayatınızda etkinlik, kulüpler, gönüllülük programları, spor, sanat gibi aktivitelere katılarak CV’nizi oluşturmak.
- OPT programında yer alarak ABD’li bir şirketle çalışmak.
- Kariyer veya mesleki etkinliklere katılarak insanlarla profesyonel bir bağ kurmak.
- Okulunuza devam ederek staj veya yarı/tam zamanlı işlerde çalışarak tecrübe edinmek.
- ABD’de sıkça kullanılan kariyer odaklı platformlarda yer alarak iş başvurularında bulunmak.
Neden Amerika’da Çalışmalıyım?
ABD, dünya markalarına ev sahipliği yapan, ekonomi ve teknolojide önderlik eden, iş imkanı ve kariyerinizde ilerleme şansı elde edebileceğiniz bir ülkedir.
Tam da bu sebeple, Amerika’da çalışma ve yaşama hayalini gerçekleştirmek için her yıl milyonlarca yabancı uyruklu kişi çalışma vizelerine başvuruda bulunur. ABD’de çalışmak, size tecrübe, deneyim ve bilgi kazandıracaktır.
Amerika çalışma vizesi hakkında daha fazla bilgi ve başvuru için deneyimli ekibimizle iletişime geçebilir, danışmanlık alabilirsiniz!
Beni Takip Edin