Amerika turist vizesi ya da seyahat vizesi, B1 ve B2 vizelerine verilen genel bir isimdir. Bununla beraber bu iki vize türünü birbirinden ayıran bazı özellikler vardır. B1 vizesi, iş odaklı seyahat amaçlı bir vizedir. B2 vizesinin ise genel amacı turistik seyahattir
Turist vizesi ile Amerika’ya seyahat etmek için herhangi bir ticari amacınızın olmaması gerekmektedir. Fakat bu durum söz konusu vizelerle Amerika’da şirket kuramayacağınız anlamına gelmiyor. Yazımızın devamında bu amacınızı nasıl gerçekleştirebileceğiniz ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.
B1 Ticari Ziyaret Vizesi ve B2 Turist Vizesi ile Amerika’da Şirket Kurmak
Türkiye’de yaptığınız B1 veya B2 vize başvurunuzun olumlu sonuçlanmasının ardından Amerika’ya gidip iş görüşmeleri yapabilir, ön çalışmalarınızı sürdürüp avantaj ve dezavantajları yerinde görerek karar verme aşamanızı sonuçlandırabilirsiniz. Amerika’da bir şirket kurma kararınızı tam olarak verdikten sonra ise bir yol haritası oluşturmanız gerekecektir.
Eğer seyahatinizin sebebi yalnızca Amerika’da şirket kurma düşüncenizi şekillendirmekse sizin için bu iki vizeden daha uygun olanı B1 vizesi olacaktır. Fakat sahip olduğunuz B2 vizeniz için de anlatacağımız durumlar geçerlidir.
B1 ve B2 vizeleri size yalnızca iş gezisi ve turistik seyahat gerekçeleri ile Amerika’da bulunma hakkı sağlar. Amerika’da çalışabilmeniz içinse her durumda çalışma iznine ihtiyacınız var ve bu vizeler size çalışma izni hakkı vermemektedir.
Öte yandan Amerika Turist Vizesi ile şirket kurabilir ve kurduğunuz şirketin sahibi olabilirsiniz ancak vize, size işletmeyi yönetme ve herhangi bir pozisyonda çalışma hakkı sağlamayacaktır.
Bu vizelerden birine sahipseniz aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirebilirsiniz:
- Sözleşme müzakereleri yapmak
- İş ortaklarıyla danışma görüşmeleri gerçekleştirmek
- Yatırım fırsatlarını araştırmak
- Potansiyel nitelikli yatırımları gözlemlemek veya denetlemek
Kısaca bahsetmek gerekirse turist vizesi ile kuracağınız şirkete dair fikir edinmek ve iş geliştirme gibi konularda aksiyon alabilmeniz mümkündür.
Amerika’da Turist Vizesi ile Şirket Kurduğumda Karşılaşabileceğim Sorunlar Nelerdir?
Bu şartlar altında şirket kurduğunuzda karşılaşabileceğiniz bazı zorluk ve kısıtlamalar vardır:
- Bu vize ile çalışma izni alabilmeniz mümkün değildir.
- B1-B2 vizesi sahipleri Amerikan bankalarından ya da finansal kuruluşlardan iş kredilerine veya finansmana erişemezler.
- Turist vizesi ile şirket kurarken Amerika’da uzun süreli kalma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz çünkü turist vizeleri size genel olarak üç veya altı aylık bir süre için Amerika’da kalma hakkı sağlayacaktır.
Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi de şudur ki Turist vizesi ile Amerika’da şirket kurmak için yasal olmayan yolların tercih edilmesi ciddi yasal sonuçlara yol açabilir ve uzun vadede sorunlara neden olabilmektedir.
Yalnızca yasal olmayan yolların istenerek tercih edilmesi değil, risk alınması da kazara yapılacak olan ihlaller sonucu Amerika’da çalışma, yaşama ve seyahat etme şansınızı ciddi şekilde etkileyebilir.
Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için bizimle iletişime geçerek profesyonel destek alabilirsiniz.
Amerika’da Turist Vizesi ile Yasal Olarak Nasıl Para Kazanabilirim?
Amerika’da turist vizesi ile para kazanmak genellikle izin verilmeyen bir durumdur. Turist vizelerinin gelir amaçlı değil yalnızca turizm amaçlı kullanılması amaçlanmıştır.
Yetkisiz çalışmak Amerika’da sınır dışı edilme ve giriş yasaklarına kadar varabilen yaptırımlara sebep olabilmektedir. Bununla birlikte turist vizesi ile Amerika’da para kazanmak tamamen olanaksız değildir
Serbest çalışma şekli söz konusu vizelerle para kazanmanın yasal olduğu bir yöntemdir. Çeşitli platformlar üzerinden bulacağınız işlerde serbest çalışan olarak çalışıp para kazanabilirsiniz.
Fakat burada dikkat etmeniz gereken husus şu ki “freelancer” olarak çalışmanız sonucu elde edeceğiniz geliri ülkeniz yasalarına göre takip etmeniz, sorumluluklarınızı bu doğrultuda yerine getirmeniz gerekmektedir.
Amerika’ya Turist Olarak Geldikten Sonra Şirket Kurarak E2 Yatırımcı Vizesi Almak
Turist vizeniz size ilk elde edişte Amerika’da kalabilmeniz için altı aylık bir süre vermektedir. Kalış süreniz tamamlandıktan sonra Amerika’dan ayrılmanız gerekecektir.
Öte yandan I-539 formu doldurup turist statünüzü yatırımcı statüsüne çevirme başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra başvurunuzun onaylanması durumunda E2 Yatırımcı vizesi alıp hem Amerika’da kalma süresini arttırabilir hem de kendi işiniz üzerinde çalışma avantajıyla, çalışmanız önündeki kısıtlamalardan kurtulabilirsiniz.
Amerika’ya B1-B2 vizelerinden birisiyle geldikten sonra E2 Yatırımcı statüsüne geçiş başvurunuzu Amerika’dan yapabilirsiniz. Statü değişikliği başvurunuzun olumlu sonuçlanması için yapacağınız yatırımın “önemli bir miktar” olarak adlandırabilmesi gerekir.
Bu miktar yatırımın konusu gibi bazı faktörlere göre değişiklik gösterse de uygulamada görüldüğü üzere genellikle 100 bin dolar civarında olarak kabul edilmektedir.
Vizenizin statüsünü E2 yatırımcı vizesi olarak değiştirmek için Amerika’dan ayrılmadan başvuru yapabilmeniz mümkündür. Turist vizesinden E2 yatırımcı vizesine yapacağınız statü değişikliği için Türkiye’deki vize başvurunuz gibi yüz yüze bir görüşme gerçekleştirmeniz gerekmemektedir.
Amerika’da kaldığınız süre içerisinde statü değişikliği başvurunuzun onaylanması durumunda vize, size iki yıla kadar Amerika’da kalabilme hakkı vermektedir.
E-2 Yatırımcı Vizesi Nedir?
Kısaca bahsetmek gerekirse E2 vizesi, Amerika ile ticaret anlaşması olan ülke vatandaşlarına verilebilen bir vizedir. Bu vizeye sahip olmak için belli koşulları ve şartları yerine getirmiş olmanız gerekir.
E2 yatırımcı vizesi için koşul ve şartlar şu şekildedir:
- Yatırımcı olacak şirketin en az %50 hissesine sahip olmanız gerekmektedir.
- Yatırım yapacağınız işletmenin bir Amerikan işletmesi olması gerekmektedir.
- Yapılacak olan yatırımın aktif ve kar amacı güden bir yatırım olması gerekmektedir.
- Amerika’da yaşamak için yeterli sayılabilecek bir geliriniz olması gerekmektedir. Bu paranın borç olarak alınmamış olması gerekmektedir.
Sonuç olarak Amerika’da turist vizesi ile şirket kurmak mümkün fakat vize statünüz kuracağınız şirkette yalnızca yukarıda söz ettiğimiz aksiyonları gerçekleştirmenize olanak sağlayacaktır.
Eğer ülkeye turist vizesi ile giriş yaptıktan sonra şirket kurmak üzerine planlarınız varsa sürecin ilk adımından sonuçlanmasına ve ötesine tüm aşamalarda profesyonel hukuki destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Beni Takip Edin