EB-1 / EB-2 / EB-2 NIW Green Card Farkları – Hangisi Size Daha Uygun?
Çalışma temelli göçmen vizeleri (Employment-Based Immigration) arasında birbirine çok benzer olması nedeniyle EB-1, EB-2 ve EB-2 NIW programları Amerika’da yaşamak ve çalışmak isteyenlerde kafa karışıklığına neden olabilmekte.
Bu yazımızda kısaca her bir programdan bahsedecek ve farklarına değinerek sizin için uygun olanı bulmanızda yardımcı olacağız.
Öncelikli Çalışanlar için EB-1 Vizesi
Öncelikli çalışanlar, ABD istihdama dayalı vizelerinin ilk tercih kategorisine girer. Burada bahsettiğimiz vize kavramı aslında Yeşil Kart veya yasal daimi ikamet anlamına gelir. Diğer bir deyişle, başvuru sahibinin ABD’ye girmek ve yeşil kart sahibi olmak için ihtiyaç duyduğu şey göçmen vizesidir.
Kimler Öncelikli Çalışan Olarak Nitelendirilir?
EB1 vize kategorisi alanında uzman ve yetenekli kişiler için ayrılmıştır. EB1 vizesinin üç alt kategorisi bulunmaktadır.
- EB-1A Olağanüstü Yetenekli Çalışanlar
- EB-1B Seçkin Üniversite Profesörleri veya Araştırmacılar
- EB-1C ABD’ye Transfer Edilen Çok Uluslu Şirket Yöneticileri
Öncelikli bir çalışan olarak Amerika Yeşil Kartı almak, genellikle istihdama dayalı diğer vize kategorilerine göre daha kolaydır. Bunun en temel nedenlerinden birisi, EB1 vizesi için Amerikalı işverenin istihdam etmek istediği alanda nitelikli kişileri ülke içinde bulamadığına dair zaman alan bir süreç içine girmesine gerek olmamasıdır. Yazımızın devamında detaylandıracağımız bu süreç aylar sürebilir ve oldukça karmaşıktır.
Üstelik, EB1 vizesi kapsamında şartlarını karşıladığınız durumda, Einstein vizesi olarak bilinir, bir sponsorunuz olmadan da kendi başvurunuzu yapabilirsiniz.
İleri Seviyede Profesyoneller için EB-2 Vizesi
Yüksek eğitim görmüş kişilerin ABD’de istihdama dayalı Yeşil Kart almasının yaygın yollarından biri, EB-2 vizesidir.
EB-2 kategorisi kendi içinde iki alt kategoriye ayrılmaktadır.
- EB-2A İleri Akademik Dereceye Sahip Profesyoneller
- EB-2B Olağanüstü Yeteneklere Sahip Bilim Adamları, Sanatçılar ve İş İnsanları
EB-2A ile Green Card almak için master ve doktora gibi lisansüstü bir dereceye ya da USCIS tarafından denk görülen deneyime sahip olmanız gerekmektedir. Kişi ayrıca, ya bir ABD’li işverenin sponsorluğunu sağlamalı ya da NIW (National Interest Waiver) almaya hak kazanmalıdır.
NIW kısaca, ABD ekonomisine, kültürel veya bilimsel çıkarlarına büyük ölçüde fayda sağlayabilecek bilim, sanat gibi alanlardaki ya da olağan üstü yetenekli kişilere verilen bir fırsattır.
EB-2 NIW – National Interest Waiver Yeşil Kartına Kimler Hak Kazanabilir?
National Interest Waiver programı ABD’de bir sponsorunuz olmadan ABD Green Card alabilmenize olanak tanıyan bir programdır. Bu programa dahil olabilmek için Amerika’da bilim, sanat ya da ekonomi gibi konularda büyük katkı sağlayan bir işle uğraşıyor olmanız gerekir.
NIW, EB-2 kategorisi altında değerlendirilen bir Yeşil Kart yani daimi ikamet türüdür. Elbette EB2 NIW almak için Amerika’da gerçekten büyük katma değer sağlayacak bir faaliyette bulunacağınızı kanıtlamanız gerekmektedir.
Normalde EB-2 ile Yeşil Kart almak, bir işverenin Amerika’da hedeflenen istihdama yönelik nitelikli kişi bulunmadığını kanıtlaması gereken bir dizi sürecin ardından ABD vatandaşı olmayan birisine sponsor olarak ülkeye davet etmesini gerektiren uzun ve karmaşık bir süreçtir. PERM (Program Electronic Review Management) olarak adlandırılan bu süreç bir yıla kadar sürebilir ve maliyetlidir. Ayrıca PERM için sponsor olan kişinin ABD’de nitelikli çalışan olmadığına dair kanıtlarının yetersizliği ya da nitelikli kişilerin bulunması gibi durumlarda başvuru reddedilebilir.
Tam da bu noktada NIW programı EB2 vizesi için farklılık gösteren kısımdır. NIW sizin Amerika’da gerçekten önemli bir fayda sağlayacağınızı gösterir. Bu sayede bahsedilen iş pozisyonu için Amerika’da kalifiye kişilerin olup olmadığına dair bir araştırma yapılmaz. Sonuç olarak yaratacağınız büyük değer sayesinde sponsor bulmanız ya da PERM sürecinden geçmeniz gerekmez.
EB-1 vs EB-2 vs EB-2 NIW Green Card – Farkları Nedir?
Birbirine benzer özelliklere sahip olması nedeniyle sıklıkla karıştırılan ve hangisine başvuracağınıza karar vermekte zorluk çekeceğiniz bu programları farklı yönlerden karşılaştıralım.
Uygunluk Şartları
EB1 yalnızca olağanüstü yetenekli kişiler, seçkin profesörler, araştırmacılar ya da çok uluslu yöneticiler için sunulan bir programdır. Yazımızın başında belirttiğimiz gibi kendi içinde alt kategorilere ayrılan EB1, genel olarak alanında seçkin kişilere yöneliktir ve bunu kanıtlamak için sıkı gereklilikleri karşılamak gerekir.
Öte yandan EB2, ileri derecede akademik derece ya da denk seviyede deneyim sahibi, istisnai kabiliyete sahip veya NIW kapsamına uygun olan kişiler içindir. EB2 için olağanüstü yetenek ya da uzmanlık gerektiren sıkı gereklilikler olmadığı için EB1’e göre daha genel bir kitleye hitap etmektedir. Örneğin yüksek lisans, doktora dereceniz ya da eşdeğeri tecrübeniz ile EB2 için başvurabilirsiniz.
Sponsor Gerekliliği
EB1 ve EB2 arasındaki en büyük farklardan biri, EB1 başvuru sahibinin iş teklifi almasına ya da sponsor bulmasına gerek yoktur. EB1 başvurusunu doğrudan sizin yapabilme hakkınız bulunmaktadır. Benzer şekilde, EB2 NIW için de kriterleri karşıladığınız sürece kendi başvurunuzu yapabilmenize izin verilir.
Ancak EB2 başvurusu için EB1 ve EB2 NIW’in aksine daha fazla şartın bulunduğu bir süreç sizi beklemektedir. Sonuç olarak, bir sponsorunuz yoksa ve tüm gereksinimleri karşılıyorsanız EB1 ya da büyük bir katma değer sağlayacağınızı düşünüyorsanız EB2 NIW iyi bir seçenek olabilir.
Bekleme Süresi
Daha önce bahsettiğimiz üzere EB1’in EB2’den daha katı gereksinimleri vardır ve bu nedenle başvurular da kıyasla daha düşüktür. Bu sayede bekle süreleri de genel olarak daha kısadır. Elbette unutmamak gerekir ki bu durum başvurunuzun durumuna ve ülkenize göre değişiklik gösterir.
PERM Gerekliliği
PERM Çalışma Sertifikası, herhangi bir nitelikli ABD vatandaşının potansiyel istihdamına engel olmadığınızı göstermek adına size sponsor olan kişinin sizin adınıza yürüteceği bir süreçtir. PERM gerekliliği EB1 ve NIW için gerekli değildir ancak EB2 başvurularında zorunludur. PERM işlemi aylar sürebilir ve EB1 ve EB2 NIW’nin normal EB2’den daha hızlı sonuçlanmasının önemli faktörlerinden birisidir.
Çalışma temelli göçmenlik programları uzun ve karmaşık süreçler içeren, yasal prosedürlerin tam olarak uygulanması gereken programlardır. Bu süreçte olası zaman kaybından ve ekstra maddi harcamalardan kaçınabilmek adına bir göçmenlik avukatı ile çalışmak doğru bir karar olabilir.
Eğer EB-1, EB-2 ya da NIW programlarına başvurmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir ve profesyonel destek alabilirsiniz.
Beni Takip Edin